HTML

Történelem, kicsit másképp

Történelem....száraz adatok, fogalmak, évszámok, kimondhatatlan ókori uralkodók....nos, ennek vége.

Friss topikok

Linkblog

Szélkakasok a történelemben

2008.11.22. 16:08 Kukurusnyák Rémus

Bizony, hazánkban is előfordul(t) már, hogy az előző rendszer valamelyik szereplője átmentette magát a következő rendszerbe is..Nos, a hazai (aktuál) politikát ennyiben ki is meríteném, és beszéljünk inkább Fouche-ról, a szélkakasok koronázatlan királyáról. (Talán jellemző az állítólagos mondása: "A farkasokkal együtt kell üvölteni")

A 19. század első felében Párizsban megjelent egy könyv, címe: A szélkakasok lexikona ( Dictionnaire des girouettes). Ennek alapján lássuk Fouche változásokban gazdag életét.

-1759. május 21-én született, katolikus szellemben nevelték, az oratoriánus rend matematika és filozófia tanára lett.

-A forradalom kitörésekor konventi képviselő lett, a girondistákkal ápolt baráti kapcsolatot.

- Később szakít a Gironde-al, a Hegypárt tagja lesz, a király halálára szavaz.

-Vidékre kerül, bezáratja a katolikus templomokat, elkobozza az arany és ezüst ékszereket.

-Megérzi Robespierre bukását, csatlakozik Tallienhez.

-Mégis lecsukják, de szabadulása után Barras híve lesz, a Ciszalpin Köztársaságba kerül követként.

-A direktórium visszahívja, rendőrminiszter lesz, megsejti Napóleon sikerét, bizalmasa lesz Josephine.nek, a későbbi császárnénak.

-Napóleon grófi rangot adományoz neki, Otranto hercege lesz. Megsejti Napóleon válási szándékát, az új feleség-jelölt mellé áll, a válást tanácsolja.

-Amikor Napóleon bukása közeleg, csatlakozik a királypártiakhoz.

-Napóleon visszatérése után újra az ő híve, megint rendőrminiszter lesz. Felismeri a császár végleges bukását, szövetkezik az angolokkal. Állítólag megküldte a belgiumi hadjárat terveit Wellingtonnak, de gondoskodott arról, hogy a futárt különböző akadályok lassítsák, és késve érkezzen az angolokhoz, ezáltal biztosította magát minden esetre.

-Waterloo után az ideiglenes kormány elnöke, megpróbál az orleans-i herceg felé közeledni.

-Miután kiderül hogy az orleans-i herceg nem tudja megszerezni a trónt, a Bourbon-ház mellé áll, XVIII.Lajos rendőrminiszterré nevezi ki.

Röviden ennyi, izgalmas élete lehetett. A történethez hozzátartozik, hogy végül azután hogy törvényt hoztak a "királygyilkosok" ellen, száműzetésbe vonul, Triesztben halt meg 1820 december 26-án.

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország köpönyeg

A bejegyzés trackback címe:

https://remus.blog.hu/api/trackback/id/tr94782876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása